top of page

Waarom een natuurlijke kaars beter is voor je gezondheid én het milieu.

Bijgewerkt op: 13 mrt.


Tiny Moments natuurlijke geurkaars

Heb je je ooit afgevraagd waarom er zo'n groot prijsverschil bestaat tussen verschillende soorten (geur)kaarsen? Terwijl sommige kaarsen al te vinden zijn voor minder dan een euro, kunnen natuurlijke kaarsen gemakkelijk tientallen euro's kosten. Maar wat maakt natuurlijke kaarsen nu echt anders? Het grote (prijs)verschil heeft voornamelijk te maken met de grondstofkeuze en hun  impact op het milieu.

 

Verschillende soorten kaarsenwas

Kaarsen kunnen gemaakt worden van diverse soorten was. Elk soort was heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Hieronder vind je de meest gebruikte soorten kaarsenwas op een rijtje.

  • Parafinewas: Dit is de meest gebruikte soort was en wordt gemaakt van aardolie. Dit is een goedkope en gemakkelijk verkrijgbare grondstof, maar helaas niet zo milieuvriendelijk. Het kan schadelijke stoffen en roet uitstoten tijdens het branden van de kaars.

  • Stearinewas: Deze was is gemaakt van dierlijke vetten of palmolie en wordt gezien als een schoner alternatief voor parafinewas, omdat deze kaars minder roet uitstoot. De herkomst van de grondstoffen kan echter voor sommige consumenten een minpunt zijn.

  • Bijenwas: Bijenwas is een natuurlijk product dat wordt geproduceerd door bijen. De was brandt schoner dan parafinewas en heeft een natuurlijke, zoete geur. Bijenwas is milieuvriendelijk, maar door zijn beperkte beschikbaarheid vaak wat duurder.

  • Sojawas: Sojawas is afkomstig van sojabonen en wordt een steeds populairdere keuze voor natuurlijke kaarsen. Het brandt langzamer en schoner dan parafinewas, maar de milieu-impact van sojawasteelt, vooral in Zuid-Amerika, is een nadeel.

  • Koolzaadwas: Deze was is gemaakt van koolzaad en staat bekend om zijn duurzaamheid en lokale herkomst. Deze was is ideaal voor natuurlijke kaarsen. De was brand gelijkmatig en schoon en is goed te mengen met etherische oliën. Deze grondstof is beperkter beschikbaar en daardoor wat duurder dan andere wassoorten.

  • Palmwas: Palmwas wordt gemaakt van palmolie en staat bekend om zijn harde textuur en het vermogen om ingewikkelde vormen en patronen te vormen in kaarsen. De impact op het milieu door ontbossing voor palmolieplantages is echter een nadeel.

  • Gelwas: Gelwas is een synthetische doorschijnende was en wordt gebruikt om decoratieve kaarsen te maken met inbeddingen zoals bloemen, schelpen of glitters.

 

Het verschil tussen een natuurlijke kaars en een goedkope kaars

Het verschil is vooral gebaseerd op de verschillen in grondstoffen, milieueffecten, brandeigenschappen en gezondheidsaspecten. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 

Grondstoffen:

  • Natuurlijke kaarsen: Gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen zoals in de vorige paragraaf beschreven. Deze wassoorten zijn afkomstig van planten of bijen.

  • Goedkope kaarsen: Vaak gemaakt van parafinewas, een bijproduct van de raffinage van aardolie. Dit is een niet-hernieuwbare bron die minder milieuvriendelijk is.

 

Milieueffecten:

  • Natuurlijke kaarsen: Doorgaans milieuvriendelijker omdat ze biologisch afbreekbaar zijn en afkomstig van hernieuwbare bronnen. Ze hebben een kleinere ecologische voetafdruk, vooral als de grondstoffen lokaal geproduceerd worden.

  • Goedkope kaarsen: De productie en het gebruik van parafinewas hebben een grotere impact op het milieu. De winning van aardolie draagt bij aan milieuvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen.

 

Brandeigenschappen:

  • Natuurlijke kaarsen: Branden vaak langer en schoner dan traditionele kaarsen. Ze produceren minder roet en hebben een stabielere vlam.

  • Goedkope kaarsen: Kunnen sneller opbranden en meer roet en zwarte rook produceren, wat sporen kan achterlaten op muren of het plafond.

 

Gezondheidsaspecten:

  • Natuurlijke kaarsen: Aangezien ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zijn ze over het algemeen beter voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Ze stoten minder giftige stoffen en allergenen uit.

  • Goedkope kaarsen: Bij het branden kunnen ze stoffen zoals tolueen en benzeen uitstoten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij langdurige blootstelling.

 

Geur en Aroma:

  • Natuurlijke kaarsen: Staan erom bekend dat ze geuren goed vasthouden, vooral als ze zijn gemengd met natuurlijke etherische oliën. De geur is vaak subtieler en natuurlijker.

  • Goedkope kaarsen: Kunnen sterke synthetische geuren bevatten, die overweldigend kunnen zijn en in sommige gevallen allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

Samenvattend zijn natuurlijke kaarsen een milieuvriendelijkere en gezondere optie in vergelijking met traditionele kaarsen, met voordelen zoals een langere brandduur, schonere verbranding, en minder schadelijke emissies.

 

Tiny Moments natuurlijke geurkaars

Bij Tiny Moments hebben we gekozen voor duurzame en 100% natuurlijke geurkaarsen met minimale milieu-impact. De natuurlijke geurkaarsen zijn gemaakt van Europees koolzaadwas, gemengd met 100% zuivere etherische oliën én zijn handgemaakt in Nederland. Hiermee bieden we een prachtige natuurlijke geurkaars met een unieke geurbeleving, die mooi en gelijkmatig opbrandt. Zo zijn de Tiny Moments natuurlijke kaarsen meer dan een gewone kaars; het is een symbool van luxe en duurzaamheid, zonder compromissen.


Bekijk de natuurlijke geurkaarsen van Tiny Moments op de webshop.

 

 

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
Webshop Trustmark and customer reviews