top of page

Waarom tijd voor jezelf nemen onmisbaar is

Tijd voor jezelf voor het lezen van een boek

Vandaag de dag wordt heel druk zijn vaak gezien als een statussymbool, want ‘hoe drukker, hoe beter, hoe succesvoller’, toch? Druk zijn lijkt eerder de norm te zijn geworden, en dat maakt het niet eenvoudig om toe te geven aan de behoefte aan tijd voor jezelf.


Gelukkig laten steeds meer onderzoeken zien dat het tegenovergestelde waar is: de ware kracht van vooruitgang kan juist liggen in het nemen van tijd voor jezelf. En dat heb ik zelf precies zo ervaren!

 

Het effect van rust

Ons lichaam en brein zijn veerkrachtig, maar zijn niet gemaakt om constant in de hoogste versnelling te staan. Herstel is namelijk cruciaal. Dit gebeurt niet alleen tijdens onze slaap, maar ook gedurende de dag. Korte rustpauzes hebben een enorm positieve impact op het herstel van lichaam en geest, want rust zorgt voor meer ontspanning en een kalmer brein.

 

De voordelen van het nemen van tijd voor jezelf

Door bewust me-time in te plannen, geef je je lichaam de kans om te ontspannen en je brein tot rust te laten komen, en dit brengt tal van voordelen met zich mee, waaronder:


Helderheid

Herken je dat gevoel wanneer je urenlang naar een computerscherm staart en er niets zinnigs uit je handen lijkt te komen? Te lang doorwerken kan leiden tot mentale vermoeidheid, waardoor je minder helder kunt nadenken. Juist dan is het belangrijk om even afstand te nemen; een rondje lopen, gewoon voor je uit staren, een boodschap doen. En dan kun je ‘zomaar’ een doorbraak ervaren. Een briljante ingeving schiet je ineens te binnen, of je hebt ineens de oplossing voor een complex probleem waar je al een tijdje mee aan het stoeien was.  


Concentratie en focus

Wanneer je de rust opzoekt, kun je je gedachten makkelijker richten op de taken die voor je liggen. Als gevolg hiervan kun je efficiënter werken en diepere inzichten bereiken. Dit wordt ook wel deep work genoemd; een gefocuste en diepe concentratie op een (complexe) uitdaging zonder afgeleid te worden door externe factoren. Deze diepe concentratie kan vervolgens leiden tot aanzienlijk betere prestaties.


Creativiteit

Het bekende 'aha'-moment komt vaak nadat je even afstand hebt genomen van iets waarmee je intensief bezig bent. Dit kan op de meest onverwachte momenten of plekken gebeuren. Bij mij gebeurt dit vaak tijdens een rondje hardlopen. Wanneer je even tijd voor jezelf neemt, geef je je onderbewustzijn de ruimte om oplossingen te vinden voor problemen of uitdagingen.


Kwaliteit boven kwantiteit

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het is een misvatting dat de hoeveelheid uren die je werkt gelijk staat aan hoe productief je bent. Het gaat namelijk om de kwaliteit van de gewerkte uren. Een goed uitgerust lichaam en geest kunnen in kortere tijd vaak meer kwalitatief werk verzetten dan een vermoeide geest die uren aan een stuk door ploetert.


Zo zei iemand eens tegen mij: “als ik meer tijd voor mezelf neem en daardoor iets minder werk, dan is mijn productiviteit en output veel beter. Dus uiteindelijk betaalt dit zich dubbel en dwars terug!”


Gelukkig neemt het belang van het nemen van tijd voor jezelf toe, ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven bieden mindfulness-cursussen, massages en stilteruimtes aan om werknemers de mogelijkheid te geven om te ontspannen en op te laden.

 

Hoe pas je tijd voor jezelf toe in het dagelijks leven?

Het belang van het nemen van tijd voor jezelf voor rust en ontspanning is gelukkig geen onbekend fenomeen meer. Echter, ik heb ook regelmatig te horen gekregen dat het er gemakkelijk bij in kan schieten door verplichtingen op het werk, huishoudelijke taken of sociale verplichtingen. Herkenbaar? Hier zijn een paar tips hoe je kunt starten met het nemen van tijd voor jezelf in het dagelijks leven:


  • Begin klein: neem korte pauzes tussen je werkzaamheden door, zelfs al is het maar een paar minuten.

  • Blok tijd in je agenda; maak tijd vrij voor een wandelingetje tijdens de lunchpauze, alleen of met collega’s.

  • Leg jezelf niet de druk op om altijd maar 'bezig' te zijn. Het is zelfs heel gezond om soms gewoon even niets te doen!

 

Kortom, het nemen van tijd voor jezelf is niet zomaar een 'leuk extraatje' voor wanneer je tijd over hebt. Het is een cruciaal onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Soms moet je minder doen om meer te bereiken.


Tiny Moments

Het is onze missie om jou te motiveren om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, omdat we ervan overtuigd zijn dat je dan pas echt kunt excelleren.


Daarom hebben we een exclusieve collectie natuurlijke selfcare producten samengesteld die ideaal zijn voor thuis, onderweg of op je werk. ​Elk item uit onze collectie is met liefde en zorg uitgekozen om diepe ontspanning, scherpe focus en hernieuwde energie te bevorderen. De producten zijn rijk aan effectieve en 100% natuurlijke ingrediënten van duurzame herkomst, en verrijkt met de meest bijzondere geuren en smaken.

Ontdek het zelf en laat je verrassen door ons aanbod in de shop!

 

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
Webshop Trustmark and customer reviews